歐洲自遊行
EuroTrip 99

 

荷蘭及比利時
The Netherlands & Belgium


旅遊地點
荷蘭 : 阿姆斯特丹 (Amsterdam), 海牙 (The Hague/Den Haag), 鹿特丹 (Rotterdam)
比利時 : 布魯塞爾 (Bruxelles/Brussels)



去荷蘭就當然要睇風車啦, 我地專登去風車村(Zaanse Schans)睇o架...呢個位我第二次影喇!

跟住o係風車村參觀芝士廠同木屐廠, 呢對特大木屐係咪好得意呢!!

呢張風車村遠景係咪好靚呢...有專業水準啦...哈哈! 成個trip最靚呢張風景相喇!

荷蘭仲有一樣o野出名, 就係喜力啤酒...企o係我隔離o個個就係喜力先生......個蠟像喇! ^_^

 

除o左去阿姆斯特丹之外, 我地又day trip咁去o左海牙,
不過淨係去o左模型城(Madurodam Miniature Town);
因為我就好鍾意o的迷你o既o野, 所以我覺得好正!

個模型城仲有一part係沙雕展覽,
全部都淨係用沙同水做o架咋...好靚o架...但影相唔係好睇得到囉!!! =(

 

去比利時得半日時間, 冇時間慢慢行,
不過都要探o下呢個比利時o既小威廉撤尿小童像(Manneken Pis),
o的人話係紀念佢用尿淋熄個炸彈救o左國家喎...佢仲有好多衫著o架,
係其他國家送o既以示友好, 昔不過我上次o黎都見唔到佢有著!

當然都有去一去呢個布魯塞爾市中心o既大廣場(Grand Place)啦!


荷蘭都係一個我好鍾意o既國家, 不過當然唔係因為佢o既紅燈區啦!!
(雖然每次都有去睇 o^_^o)! 荷蘭o的風景其實好靚,
加埋佢特殊o既地理環境, 好難o係其他地方搵到!

希臘 匈牙利 奧地利 瑞士 德國 荷蘭 比利時 意大利 梵蒂岡 法國 摩納哥 英國

Go back to EuroTrip 99...

Copyright reserved by Vincent Cheng

Last modified on 21st May 2000